Buren leren elkaar kennen tijdens Bomenwijk MEETS Mayersloot

Nieuwe buren leren kennen, je buur beter leren kennen, of mensen uit een ándere buurt leren kennen. Met deze beloftes verzorgden twee moeders op 28 augustus en 5 september onder de noemer ‘Bomenwijk MEETS Mayersloot’ twee ontmoetmomenten voor gezinnen met jonge kinderen.

Waar de regen bij de eerste ontmoeting bij De Bolle Buik in Heerhugowaard de overhand had, was het de tweede keer een zonovergoten samenzijn aan de Mayersloot in Broek op Langedijk. Veel gezinnen waren één of twee keer van de partij, nieuwsgierig naar de activiteit én de belofte nieuwe mensen te ontmoeten.

Bekijk video op Youtube

‘Kijk ook buiten gemeentegrenzen’

Kijk vooral ook buiten je eigen gemeentegrenzen als je er eens lekker op uit wilt met jonge kinderen, is de boodschap die organisatoren Bianca (Broek op Langedijk) en Maaike (Heerhugowaard) willen verspreiden. “Onze kinderen spelen regelmatig met elkaar en zo leer je ook elkaars wijkspeeltuintjes en andere kleine uitjes in de buurt kennen. Maar als je niet zoveel contacten heb buiten je wijk dan zal je die grens minder snel verleggen. Om onze eigen ervaringen te delen met anderen besloten we een uitwisseling te organiseren tussen de Bomenwijk in Heerhugowaard en de wijk Mayersloot in Broek op Langedijk”, aldus Maaike.

Via persoonlijke contacten, social media, lokale krantjes en de school in de wijk werd contact gezocht met andere ouders met jonge kinderen. De eerste bijeenkomst vond plaats bij speeltuin de Bolle Buik. “In deze gesloten setting konden we echt met elkaar kletsen en elkaar leren kennen terwijl de kinderen lekker aan het spelen waren. Weliswaar in de regen, maar dat mocht de pret niet drukken.” De contacten die gelegd werden kwamen meteen de week erop al van pas bij de ontmoeting in Broek op Langedijk, waar luchtkussens, spelletjes en een heuse suikerspinmachine geregeld waren. “Bij de ene persoon mochten we naar het toilet, bij de ander konden we gebruik maken van de stroomvoorziening. Ter plaatse kwam er nog iemand met een verlengsnoer aan. We kregen van alle kanten hulp om er een fijne dag van te maken”, vertelt Bianca.

Nieuwe contacten

“Het leuke is dat de ontmoetmomenten ook echt tot nieuwe of hernieuwde contacten hebben geleid”, vervolgt Bianca haar verhaal. “Zo waren er ouders die elkaar herkenden van vroegere verjaardagen bij een gezamenlijke vriendin (‘Hey, woon jij hier?’), maar ook ouders die elkaar in een andere setting troffen (‘Ik herkende je bijna niet maar wij mailen vaak voor werk met elkaar’).” Sommige buren ontdekten dat ze meer met elkaar gemeen hadden dan ze dachten, doordat ze bijvoorbeeld beiden kinderen hebben die naar logopedie gaan. “Binnen de wijken zelf zorgden de ontmoetingen ook voor nieuwe inspiratie en ideeën voor een buurtfeest. Wat de deelnemers én wat ons betreft is dit initiatief dan ook zeker voor herhaling vatbaar,” sluiten Maaike en Bianca af.