Park van Luna

Rondom de Stad van de Zon ligt het recreatiegebied Park van Luna. Een gebied van ruim 170 hectare met bos, weides, strand en vooral veel water. U kunt er zwemmen, wandelen, fietsen, mountainbiken, skeeleren of varen.

Door fossiele brandstoffen aangedreven vaartuigen zijn niet toegestaan vanwege de (hoge) waterkwaliteit. Het hoogste punt op de uitzichtheuvel in het Huygendijkbos geeft een ongekend uitzicht op de dijk, het molenland en de Droogmakerij Schermer.

Recreatie en natuurontwikkeling

Het ontwerp van het recreatiegebied is gemaakt door Landschapsbureau Bureau Alle Hosper in nauwe samenwerking met kunstenaars van DRFTWD Office Associates. De samenwerking tussen deze twee bureaus heeft geleid tot een spannend ontwerp waarin het landschap zelf als kunst zal worden ervaren.

Het gebied bevat 40 hectare bos met wandelpaden, fietspaden, skatepaden en mountainbikepaden. Ook zijn er open plekken waar evenementen kunnen worden gehouden. Het water heeft een oppervlakte van 75 hectare, waar geroeid, gekanood en gezwommen kan worden. Ook zijn er zonne- en ligweiden en een heus zandstrand. Bij het strand is een horecavoorziening gerealiseerd.

Ecologische waarde

Naast de recreatieve functie heeft het gebied ook een belangrijke ecologische waarde. Er zijn speciale gebieden gecreƫerd waar het recreƫren extensiever plaatsvindt en de natuurontwikkeling zal leiden tot leefgebieden voor bijzondere plant- en diersoorten. De recreatieve waterplas is afgesloten van het omliggende polderwater. Een eigen zuiveringssysteem zorgt voor water van een betere kwaliteit. Een stromingslabyrint draagt op duurzame wijze bij aan het bereiken van deze waterkwaliteit. Dit gebeurt door middel van beplanting en eventueel gebruik van een bezinkingsvijver.

Kunst in het Park van Luna

Het Deense kunstenaarscollectief Superflex heeft een aantal kunstobjecten in het Park van Luna gerealiseerd zoals de bewegwijzering, bomen en de zogenaamde 'Power Toilets' (toiletgebouwen).